TikTok’a darbe… Ya satılacak ya da yasaklanacak

Posted by

Bir süredir ABD’de TikTok’un yasaklanması gündemde. ABD Temsilciler Meclisi, 13 Mart’ta TikTok’un ülkede yasaklanmasının önünü açan yasa tasarısını kabul etmiş, tasarı onay için Senato’ya gönderilmişti. Bu durum üzerine TikTok tepki gösterip yasanın kabul edilmesi durumunda 170 milyon ABD’linin ifade özgürlüğü hakkının ihlal edileceğini söyleyip karşı çıksa da Senato, 79 lehte ve 18 ret oyuyla tasarıyı kabul etti.

Temsilciler Meclisi hafta sonu Ukrayna, İsrail ve Tayvan’a dış yardım ve Gazze Şeridi’ne insani yardım sağlanmasına yönelik bir dizi yasa tasarısını kabul etti. Dış yardımların arasında TikTok’un ana şirketi ByteDance’i de sosyal medya platformunu Amerikalı bir şirkete satmaya veya yasakla karşı karşıya kalmaya zorlayan tasarı da vardı.

TikTok’un ana şirket ByteDance’ten ayrılması veya ABD uygulama mağazaları ve web barındırma hizmetlerinde yasaklanması için 12 aya kadar süresi olacak. Şirket, tasarıyı anayasaya aykırı olarak niteledi ve böyle bir yasaya hukuki yollarla karşı çıkacağını, bunun da nihai satış veya yasağı daha da geciktirebileceğini belirtti.

Meclis ve Senato’da yapılan oylamalar öncesinde Kongre üyelerine, uygulamanın oluşturduğu iddia edilen ulusal güvenlik tehdidi hakkında istihbarat yetkilileri tarafından bilgi verildi. Ancak bazı milletvekilleri, TikTok’un oluşturduğu iddia edilen tehdidin büyük ölçüde varsayımsal olduğunu söyleyerek şüphelerini dile getirdi. İfade özgürlüğü ve dijital haklar grupları da tasarıya karşı çıktı.

TikTok CEO’su Shou Chew de geçen yıl Kongre’ye zorunlu satışın uygulamayla ilgili veri endişelerini çözmeyeceğini söylemişti. Tüm bu itirazla rağmen tasarı Senato’da geçti.

Biden aylardır yasayı masasına ulaştığında geçireceğini söylüyordu. Görevdeki son yılında eski Başkan Donald Trump da ByteDance’i idari emir yoluyla bir Amerikan şirketine satış yapmaya zorlamaya çalışmış ancak mahkeme bu kararı bozmuştu.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir