Portföy yönetim şirketlerinin yönettiği fon büyüklüğü 6 trilyon lirayı aştı

Gönül, TKYD 4. Portföy Yönetimi Zirvesi’nde Yatırımcılara Seslendi

Gönül, Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) tarafından İstanbul’da düzenlenen 4. Portföy Yönetimi Zirvesi’nde konuşma yaptı.

Kurumsal yatırımcıların, sermaye piyasasının büyümesine en büyük katkıyı sağladığını vurgulayan Gönül, kurumsal yatırımcıların işlemlerinin hızlı ve sorunsuz gerçekleşmesinin ve piyasanın derinleşmesinin büyümede önemli bir rol oynadığını belirtti.

2024’ün kurumsal yatırımcılar için kritik bir yıl olacağını ifade eden Gönül, kasım ayı itibarıyla menkul kıymet yatırım fonları ve emeklilik yatırım fonlarında tasarruf düzeyi hacminin 5,1 trilyon liraya ulaştığını, 69 portföy yönetim şirketi tarafından yönetilen toplam portföy büyüklüğünün 6 trilyon lirayı geçtiğini dile getirdi.

Gönül, 5,4 milyon civarında yatırımcının tüm yatırım fonlarına yatırım yaptığını belirterek, menkul kıymet yatırım fonları ve emeklilik yatırım fonlarının yanı sıra girişim sermayesi ve gayrimenkul yatırım fonlarının da benzer şekilde büyümeye devam ettiğini açıkladı.

Gönül, gayrimenkul ve yatırım fonlarının büyüklüğünün geçen yıla göre yüzde 100 arttığını belirterek, TEFAS’ta 5 trilyon lira, BEFAS’ta 45 milyar lira olan toplam işlem hacimlerine dikkat çekti.

Yeşil ve Sosyal Yatırımların Artan Etkisi

Gönül, yeşil, sürdürülebilir ve sosyal konulara odaklanan fonların büyüklüklerinin her geçen gün arttığını belirterek, kasım ayı itibarıyla yenilenebilir enerji ve sosyal alanlara odaklanan kurumsal yatırımcıların toplam piyasa değerinin 28,2 milyar liraya yaklaştığını açıkladı.

Ayrıca sürdürülebilirlik temalı 60 adet menkul kıymet yatırım fonunun bulunduğuna işaret eden Gönül, TEFAS ve BEFAS’ın başarılı çalışmalarına vurgu yaparak, fonların toplam işlem hacimlerinin TEFAS’ta 5 trilyon lira, BEFAS’ta ise 45 milyar lira olduğunu aktardı.

Düzenlemelerle Kurumsal Yatırımcıların Güçlendirilmesi

Yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunması ve yönetim sürecinde şeffaflığın artırılması amacıyla “stewardship” ilke ve uygulamalarını hayata geçirdiklerini belirten Gönül, Sorumlu Yönetim İlkeleri Rehberi’nde yapılan düzenlemeleri de anlattı.

Girişim sermayesi yatırım fonlarına standart fonların yatırım yapabilmesi imkanı sağladıklarını dile getiren Gönül, ayrıca Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’nde yapılan değişikliklerle sürecin daha etkin hale getirildiğini ifade etti.

Proje gayrimenkul yatırım fonlarının kurulmasına ilişkin düzenlemelerin hayata geçirildiğini aktaran Gönül, girişim sermayesi yatırım fonlarının finansmanında önemli bir yatırım aracı olan fonların büyümesine ilişkin değişiklikleri gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Finansal Okuryazarlık Platformu ve Gelecek

Gönül, bu yıl hayata geçirilen Finansal Okuryazarlık Platformu’nun sektöre ve yönetim şirketlerine önemli katkılar sağlayacağını belirterek, gelecekte sektörde yapılacak çalışmalara değindi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir