Fabrika gibi lise: 15 öğrenciyle 5 milyon lira ciro yaptılar
Mehmet Erdemoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Mobilya ve İç Mekan Tasarım Bölümü Öğrencilerinden Örnek Bir Proje
Van’ın İpekyolu ilçesinde bulunan Mehmet Erdemoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, öğrencilerinin üretken çalışmalarıyla dikkat çekiyor. Mobilya ve İç Mekan Tasarım Bölümü öğrencileri, Van ve çevresindeki okul ve kurumların mobilya ihtiyaçlarını karşılayarak eğitimlerine katkıda bulunuyor. Böylelikle okul bütçesine de destek oluyorlar. Bölüm öğretmenleri ve öğrencilerin gayretleri sayesinde lise, 1 yılda 5 milyon TL ciro elde etti.
3 YILDIR ÇALIŞMA YAPIYORLAR
Mobilya ve İç Mekan Tasarım Bölümü Öğretmeni ve Alan Şefi Hazım Öter, 15 öğrenciden oluşan ekiple okulların masa, sıra, dolap ve kütüphane rafı gibi ihtiyaçlarını ürettiklerini belirtti. Öter, “Van ve çevre illerdeki tüm okullara kütüphane, masa, sıra, öğretmen masası ve dolap gibi mobilyaları burada üretiyoruz. 3 yıldır süren çalışmalarımızla öğrencilerimize hem uygulamalı eğitim veriyor hem de bütçelerine katkı sağlıyoruz. İş yoğunluğuna göre öğrencilerimize asgari ücret seviyesinde ödeme yapılıyor” dedi.
220 OKULUN İHTİYACI KARŞILANDI
Okulun üretim kapasitesi sadece sınıf mobilyalarıyla sınırlı değil. Bölüm öğrencileri, Van ve Hakkari’deki okullara masa tenisi masası ve basketbol potası da üretirken, geçen yıl 220 okulun kütüphane dolap, masa ve sandalye ihtiyaçlarını karşıladı. Van Büyükşehir ve İpekyolu Belediyelerinin siparişleriyle de birçok okula kütüphane kuruldu. Öter, “Geçen yıl Hakkari’de 55 okula tenis masası ve kütüphane mobilyası yaptık. Bu yıl da 25 anaokulunun tüm mobilya ihtiyaçlarını karşılayarak önemli bir çalışmaya imza attık” diye konuştu.
ÖĞRENCİLER DURUMDAN MEMNUN
Mobilya bölümü öğrencileri, ders saatleri dışında ve hafta sonlarında üretime katılarak mesleklerini öğreniyor ve aile bütçelerine katkıda bulunuyor. Bölümde okuyan Erhan Maskan, “Burada hem meslek öğreniyoruz hem de para kazanarak ailelerimize destek oluyoruz” dedi.
USTALIK BELGELERİNİ ALIYORLAR
Teorik eğitimin yanı sıra uygulamalı derslere ağırlık verdiklerini söyleyen Öter, “Bölümümüzde 9, 10, 11 ve 12. sınıflarda yaklaşık 100 öğrenci eğitim alıyor. 11 ve 12. sınıflarda her yıl 15 öğrencimiz aktif olarak üretime katılıyor. Buradan mezun olan öğrencilerimiz usta öğreticilik belgeleri alarak kendi iş yerlerini açma fırsatına sahip oluyor” ifadelerini kullandı.