Dünya medyası Suriye’de 61 yıllık Baas rejiminin çöküşünü manşetlere taşıdı

“`html

Arap Sosyalist Baas Partisi, Suriye’de 1963 yılında gerçekleştirdiği darbe ile iktidara gelmiş; 1970 yılında parti içindeki bir darbe ile Beşşar Esed’in babası Hafız Esed, iktidarı ele geçirerek 1971 yılında Suriye Devlet Başkanı olmuştur.

Beşşar Esed, babasının 2000 yılında vefatının ardından Baas yönetiminin başına geçmiştir. Fakat Esed ve Baas yönetimi, rejim karşıtı grupların başkent Şam’a girmesiyle son bulmuştur.

DÜNYA BASININDA GÜNDEM

Bu önemli gelişme, dünya basınında çeşitli manşetlerle geniş yankı bulmuştur.

ABD BASINI

Amerikan medyası, “Esed ailesi yönetimi, Şam’ın düşüşü ile sona erdi” başlığıyla önemli gelişmeleri duyurdu. Rejim ile ilgili bazı haberlerde, Esed’in ülkeden kaçtığı iddialarına da yer verildi.

Associated Press (AP) ilk haberinde, “Esed ailesinin 50 yıllık hükümranlığı çarpıcı bir sona doğru gidiyor” ifadelerini kullandı. AP, olayların hızlı seyrine dikkat çekerek, “Suriye yönetimi, muhalif güçlerin ani taarruzuyla devrildi” ve “Askeri yönetim, Esed ailesinin 50 yıllık iktidarına son verdi” açıklamalarına manşetlerinde yer verdi.

“ŞOKE EDİCİ GELİŞMELER”

Washington Post, rejim karşıtı güçlerin Şam’a girmesi sonrası durumu “Suriye’de muhaliflerin Esed’e karşı şoke edici ilerleyişi” gibi bir başlıkla duyurdu. Gazete, uzman Jerome Drevon’un “Şu an görünen, Heyet Tahrir Şam’ın (HTŞ) son yıllarda kazandığı yetenek ve koordinasyonun bir sonucu”

CNN, Suriye’deki muhalif güçlerin Şam’ın “özgürlüğe kavuşturulduğunu” ifade eden bildirilerine ağırlık verirken, Wall Street Journal da “Muhalifler Şam’ı kontrol altına aldı, Esed kaçtı” manşetini kullandı.

Fox News, gelişmeleri “Suriyeli diktatör Beşşar Esed, muhaliflerin eline geçerken ülkeyi terk etti” başlığıyla duyurdu ve iç savaşın “geçici” bir sona erdiğini aktardı.

ORTA DOĞU’DA TARTIŞMALAR

Şam’ın muhalif güçlerin kontrolüne geçmesi, özellikle İran basınında gündemi öne çıkardı. İran’dan resmi bir açıklama gelmedi fakat basında gelişmeler sınırlı biçimde yer aldı.

İran resmi haber ajansı IRNA, muhaliflerin Şam’a girdiğini ve Esed’in başkenti terk ettiğini bildirdi. Ancak ajans, muhalif grupları “silahlı gruplar” olarak nitelendirdi.

KÜRESEL REAKSİYONLAR

Suriye’deki gelişmeler, uluslararası medya ve politikacılardan çeşitli tepkilere yol açtı. Lübnan’daki politik figürler gelişmeleri sosyal medya üzerinden kutlarken, birçok ülkeden liderler de Suriye halkını tebrik etti.

Meksika’nın Bazı gazeteleri, bu durumu “Suriye’deki 61 yıllık Baas iktidarının sona ermesi” olarak nitelendirdi.

Irak medyası, Esed rejiminin çöküşünü “Esed rejimi sonunda devrildi, Suriyelilerin sevinci” başlıklarıyla aktardı. Bunu izleyen sokak kutlamaları, dünyanın farklı bölgelerinde de yankı buldu.

GLOBAL GÖZLEMLER

Uluslararası ajanslar, muhalefetin yükselişini ve rejimin düşüşünü “Suriye halkı için yeni bir başlangıç” şeklinde yorumladı. Avrupa basınında yer edinen manşetler ise “Diktatörün sonu” ve “Şam’da devrim”

Hindistan, Özbekistan ve diğer Asya ülkeleri de Esed rejiminin düşüşünü geniş bir şekilde haberleştirerek, uluslararası toplumun dikkatini Suriye’deki son durum üzerine yoğunlaştırdı.

Hindistan basını, “Karanlık bir dönemin sonu” ifadesini kullanarak Beşşar Esed’in devrildiğini bildirdi. “Suriye’ye özgürlük, halkın zaferi” manşetleriyle muhalefetin sevinci ön plana çıktı.

İtalyan ve Yunan medyası da benzer şekilde, Esed’in durumu ile ilgili belirsizlikleri dile getirirken, “Şam isyancıların elinde” gibi başlıklarla halkın sevinç gösterilerine yer verdi.

“`

Yukarıda verilen içerik, özgün bir şekilde yeniden yazılmış ve SEO açısından önemli noktalar gözetilerek oluşturulmuştur. Ayrıca metin, denge ve akıcılık içinde anahtar kelimeleri barındırarak okuyucu dostu bir yapı ile sunulmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir